Metlička/Chasen
Chasen je tradiční japonská metlička, bez které se pravý matcha rituál neobejde.
Díky jemným bambusovým vláknům vyšlehá matchu do hladké pěny s jemnou texturou – přesně tak, jak to má být.
- Ručně vyráběný
- Ideální pro každodenní přípravu matcha čaje
- Vytváří krémovou mikropěnu bez hrudek
Tip: Před použitím chasen vždy na chvíli ponoř do teplé vody – vlákna změknou, nebudou se lámat a metlička ti déle vydrží.
Po použití ji nech volně uschnout, nejlépe na stojánku, aby si zachovala svůj tvar.
Další info o prvotní aktivaci nového chasenu a péči o něj najdeš v popisku níže. 👇🏽
Detailní popis produktu
Nový chasen má tvrdá vlákna a stočený střed, proto ho musíme nejdříve aktivovat.
Aktivace - sejmeme plastový střed a chasen ponoříme do vody o 70 stupních celsia zhruba na 5 minut. V tuto chvíli se uvolní typická bambusová vůně, vlákna chasenu změknou a jakoby rozkvetou.
Kdybychom chasen neaktivovali, štětinky by se při šlehání matchi snadno lámaly, a přece nechceme pít matchu s kouskama bambusových štětinek, že ne?
Před každým dalším použitím stačí chasen namočit do teplé vody aspoň na 1 minutu.
Vždy po použití chasen omyjeme a necháme uschnout "naležato", ideálně na stojanu pro metličku. Nikdy nenechávejte uschnout držátkem dolů! Stékající voda by takto mohla uprostřed metličky vytvořit plíseň.
Když se budeš o metličku takto starat, může ti vydržet měsíce, klidně půlrok i víc.
A kdy chasen vyměnit? když jsou štětinky rovné, polámané, nebo se na chasenu vyskytuje plíseň -to je ten moment, kdy je opravdu potřeba sáhnout po novém.
Pokud metličku nemáš - můžeš použít tyčový napěňovač nebo shaker, nicméně opravdu nic ti nezpracuje matchu tak dokonale jako tradiční chasen.
Vypsaly jsme 2 základní způsoby přípravy matcha drinků, máme jich ale v kapse mnohem více! Pro víc tipů, faktů a receptů sleduj náš instagram @nutcha.matcha
🍵 HOT MATCHA LATTE nebo 🧊ICED MATCHA LATTE
- Prosej 2g matchy přes sítko do misky.
- Zalij 30-35ml vody o teplotě 70–80 °C. Ne vroucí! Jinak matcha zhořkne a ztratí svou jemnost.
- Napěň matchu bambusovou metličkou. Míchej do „M“ nebo „W“ pohybu, dokud nevznikne jemná pěna. Pohyb by měl vycházet ze zápěstí.
🍵 HOT MATCHA LATTE
- Ohřej mléko dle tvého výběru (ovesné, mandlové, kokosové apod.) na cca 65 °C. Vyhni se převaření – zachováš tak sladkost a nepřehlušíš chuť matchy. (60°C poznáš zhruba tak, že nádoba, ve které mléko nahříváš, začíná pálit na dotek a už ji nechceš držet v ruce).
- Spoj a doslaď podle chuti (med, agávový/vanilkový/javorový sirup).
🧊ICED MATCHA LATTE
- Nalij mléko dle tvého výběru (ovesné, mandlové, kokosové apod.) do sklenice s ledem a přidej sladidlo dle chuti (med, agávový/vanilkový/javorový sirup). Přilij tvoji připravenou vyšlehanou matchu. Kdo chce může na vrch prosít špetku matchi pro efekt.
Další tipy a triky pro přípravu jsme sepsaly tady