Metlička/Chasen

Chasen je tradiční japonská metlička, bez které se pravý matcha rituál neobejde.

Díky jemným bambusovým vláknům vyšlehá matchu do hladké pěny s jemnou texturou – přesně tak, jak to má být.

  • Ručně vyráběný
  • Ideální pro každodenní přípravu matcha čaje
  • Vytváří krémovou mikropěnu bez hrudek

Tip: Před použitím chasen vždy na chvíli ponoř do teplé vody – vlákna změknou, nebudou se lámat a metlička ti déle vydrží.

Po použití ji nech volně uschnout, nejlépe na stojánku, aby si zachovala svůj tvar.

Další info o prvotní aktivaci nového chasenu a péči o něj najdeš v popisku níže. 👇🏽

333 Kč
Dostupnost: Skladem
Kód: 55
Metlička/Chasen

Detailní popis produktu

Nový chasen má tvrdá vlákna a stočený střed, proto ho musíme nejdříve aktivovat.

Aktivace - sejmeme plastový střed a chasen ponoříme do vody o 70 stupních celsia zhruba na 5 minut. V tuto chvíli se uvolní typická bambusová vůně, vlákna chasenu změknou a jakoby rozkvetou.

Kdybychom chasen neaktivovali, štětinky by se při šlehání matchi snadno lámaly, a přece nechceme pít matchu s kouskama bambusových štětinek, že ne?

Před každým dalším použitím stačí chasen namočit do teplé vody aspoň na 1 minutu. 

Vždy po použití chasen omyjeme a necháme uschnout "naležato", ideálně na stojanu pro metličku. Nikdy nenechávejte uschnout držátkem dolů! Stékající voda by takto mohla uprostřed metličky vytvořit plíseň.

Když se budeš o metličku takto starat, může ti vydržet měsíce, klidně půlrok i víc.

A kdy chasen vyměnit? když jsou štětinky rovné, polámané, nebo se na chasenu vyskytuje plíseň -to je ten moment, kdy je opravdu potřeba sáhnout po novém.

Pokud metličku nemáš - můžeš použít tyčový napěňovač nebo shaker, nicméně opravdu nic ti nezpracuje matchu tak dokonale jako tradiční chasen. 

Vypsaly jsme 2 základní způsoby přípravy matcha drinků, máme jich ale v kapse mnohem více! Pro víc tipů, faktů a receptů sleduj náš instagram @nutcha.matcha 

🍵 HOT MATCHA LATTE nebo 🧊ICED MATCHA LATTE 

  1. Prosej 2g matchy přes sítko do misky. 
  2. Zalij 30-35ml vody o teplotě 70–80 °C. Ne vroucí! Jinak matcha zhořkne a ztratí svou jemnost.
  3. Napěň matchu bambusovou metličkou. Míchej do „M“ nebo „W“ pohybu, dokud nevznikne jemná pěna. Pohyb by měl vycházet ze zápěstí.

 

🍵 HOT MATCHA LATTE

- Ohřej mléko dle tvého výběru (ovesné, mandlové, kokosové apod.) na cca 65 °C. Vyhni se převaření – zachováš tak sladkost a nepřehlušíš chuť matchy. (60°C poznáš zhruba tak, že nádoba, ve které mléko nahříváš, začíná pálit na dotek a už ji nechceš držet v ruce).

- Spoj a doslaď podle chuti (med, agávový/vanilkový/javorový sirup). 

 

🧊ICED MATCHA LATTE

- Nalij mléko dle tvého výběru (ovesné, mandlové, kokosové apod.) do sklenice s ledem a přidej sladidlo dle chuti (med, agávový/vanilkový/javorový sirup). Přilij tvoji připravenou vyšlehanou matchu. Kdo chce může na vrch prosít špetku matchi pro efekt. 

 Další tipy a triky pro přípravu jsme sepsaly tady